Ali surova zelenjava škodi vaši ščitnici?

Ker se veliko ukvarjam z obolenji ščitnice, se občasno pojavi tudi vprašanje ali surova zelenjava škodi ščitnici. Sicer so pogosto bolj specifična in omenjajo posebne skupine rastlin kot so goitrogeni in križnice.
Kot goitrogena snov se smatra tista, ki slabi delovanje ščitnice s tem, da ji preprečuje absorpcijo joda, ki ga nujno potrebuje za izdelavo ščitničnih hormonov. Takšne snovi pri prekomernem uživanju in nizkem vnosu joda v telo, povzročajo golšo, iz česar tudi izvira njihovo ime (golša = goiter).
Kot sem omenil, se to dogaja le pri prekomernem uživanju in kadar je zaloga joda v telesu že tako nizka.
Med goitrogeno hrano sodijo na primer: soja in sojini izdelki, proso, sladki krompir, yuca, večina temo zelene listnate zelenjave ter križnice. Med križnice sodi zelenjava kot je zelje, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, bok čoi, kitajsko zelje, ohrovt, vodna kreša in redkvica. Križnice se ločijo od ostalih rastlin po tem, da vsebujejo snov, imenovano indol-3-karabinol, iz katerega dobimo 3,3′-diindolilmetan, večini poznan kot DIM. DIM je ena najmočnejših snovi proti raku kar jih poznamo in sestavina, po kateri slovi brokoli kot zdrava hrana.

Ali goitrogena zelenjava povzroča slabo delovanje ščitnice?

V kolikor jeste goitrogeno hrano (med to sodijo tudi križnice) v manjših količinah nekajkrat tedensko, ni razloga za pretirano skrb. Če pa boste jedli večje količine takšne hrane in po vrhu še surove, lahko dejansko zmanjšate količino joda, ki ga ščitnica lahko absorbira in uporabi za proizvodnjo ščitničnih hormonov. To lahko uspešno premostite z nadomeščanjem joda s prehranskimi dodatki (npr. kelp) ali pa povišanim vnosom hrane z visoko vsebnostjo joda (npr. alge, določene vrste rib in še posebej juha iz ribjih glav). Pri zelo visokih koncentracijah lahko goitrogeni celo vplivajo na samo integracijo joda v ščitnične hormone. V tem primeru vam nadomeščanje joda več ne bo pomagalo.
Čeprav se to ne dogaja pogosto, pa je teoretično (in tudi praktično) možno. Vzemimo, da že imate težave s slabim delovanjem ščitnice in se odločite, da boste poskrbeli za svoje zdravje. Vsi priporočajo, da pijete zelene smutije, zato si vsako jutri, pred zajtrkom naredite en velik smuti iz surovega ohrovta, špinače in brokolija. Sprva se počutite odlično, čez čas pa začne vaša ščitnice še dodatno pešati. Posamezniki s predhodno okvaro ščitnice so še bolj dovzetni za takšne snovi iz prehrane.
Žal tudi redno menjavanje zelenjave ne bo pomagalo, saj večina zelene zelenjave vsebuje goitrogene. Če ste se že odločili za zelene smutije je najbolje, da omilite negativne učinke na ščitnico s tem, da zelenjavo prej skuhate na pari.
S hitrim kuhanjem na pari boste obdržali večino koristnih sestavin zelenjave, goitrogene pa boste zmanjšali za približno tretjino. Če želite še bolj znižati gotrogene, kuhajte zelenjavo vsaj 15 minut. To večinoma zmanjša njihovo vsebnost na manj kot 10 odstotkov. Kuhanje prav tako zmanjša vsebnost nitrilov, ki so še bolj goitrogeni od snovi, ki jih najdete v križnicah. Zapomnite si, da fermentiranje ne zmanjša vsebnosti goitrogenov, pogosto pa jih celo še poviša. Prav zaradi tega odsvetujem dnevno prehranjevanje s fermentirano zelenjavo kot je kislo zelje za tiste, ki imate težave s ščitnico.
Če imate torej težave s ščitnico so dnevni zeleni smutiji slaba ideja. Prav tako vsakodnevno surovo kislo zelje. Če boste zelenjavo poparili vam morda ne bo škodila, smo pa posamezniki različno dovzetni na učinke goitrogenov, zato bodite pozorni na morebitne spremembe kot so mrzle roke in noge, izpadanje las, suha koža, zaprtje ipd. Uporabite lahko tudi laboratorijsko testiranje. Lahko testirate svoj TSH, T4 in T3 po približno mesecu dni spremenjenega prehranjevalnega režima.
Pri vsakodnevni prehrani z goitrogeni naj bodo posebej pozorne tudi nosečnice, saj je jod zelo pomemben za razvijajočega otroka. Če želite biti previdni se omejite na zelene smutije največ trikrat tedensko in izbirajte manj goitrogeno zelenjavo.
Čisto iz izkušenj pa vam lahko povem, da le redki pretiravajo z goitrogeno prehrano in če niste zares zagrižen, presno jedi vegan ali oboževalec ohrovta, najverjetneje ne boste imeli težav zaradi prehranjevanja s surovo zelenjavo.

5 Odzivi na "Ali surova zelenjava škodi vaši ščitnici?"

 1. Imam diagnosticiran hasimoto.Hormone kontroliram vsako leto in so v mejah normale.Ali lahko uzivam zeleno solato in orehe.
  Lep dan! Marija Oslaj

 2. Pozdravljeni.
  Želela bi se vaše mnenje slišati saj sem v kocljivem položaju. Namreč, pred 6 meseci sem rodila tretjega otroka, med nosečnostjo sem imela scitniske hormone v ravnovesju, po porodu pa so hormoni dobesedno “ponoreli” in ščitnica je začela prekomerno delovati. Zdravniki so mi svetovali zdravljenje z radioaktivnim jodom in kasneje, če bo potrebno še odstranitev leve strani režnja ščitnice, saj imam golšo veliko 3 cm. Res je že opazna in ne moti kar se izgleda tiče. Počutim pa se odlicno, nimam nobenih težav. Zdravniki sem prijazno predlagala, da bom poskusila uravnati hormone na naraven način in sicer s postom z sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Seveda je bil proti in takoj rekel da to ne bo nič pomagalo, da naj se neham igrat z življenjem. Jaz sem se vseeno odločila za post in po enem mesecu spet prišla na kontrolo, ko je videl rezultate krvi, je bil čisto presenečen. Zdaj mi ščitnica dela premalo. Iz hiper je šlo na hipo. Ni mu bilo nič jasno. Očitno je hrana resnično vplivala na hormone, le sedaj ne vem kako še naprej prehranjevati, da bi se hormoni se uravnali. Vem da golše najverjetneje ne bom pozdravila samo z zelenimi sokovi, želela pa sem samo hormone uravnati. Še vedno mi svetujejo radioaktivni jod ali operacijo, torej v obeh primerih bi imela samo eno stran delujoče scitnice, kar ne žalosti. Zanima me, kako to da se ne da operacijsko odstraniti samo golse in ščitnico pustiti saj očitno se dela. Vem da sem se razpisala, ampak želela sem podrobno razložiti situacijo. Ali res nikjer ne odstranjujejo samo golše, zakaj takšna rutina dela. Nisem za odstranitev ker potem sem za vse življenje odvisna od tablet, tega pa res nočem. Kakšen bi bil vaš nasvet zame? Imam 36 let.
  Najlepša hvala za odgovor.

 3. Pozdravljena Sanja
  Odprli ste kar kompleksno temo, pa bom poskusil kar se da poenostaviti. Delovanje ščitnice, ki ga opisujete vi, je praviloma povezano z imunskim sistemom, torej gre za vrsto avtoimunega obolenja, ko imunski sistem napada svoje lastno tkivo, v vašem primeru vašo ščitnico. To lahko ima dve posledci in sicer prehitro delovanje ščitnice, ki jo imenujemo Graves disease oz. Basedova bolezen, ali pa prepočasno delovanje ščitnice, ki jo imenujemo Hashimotova bolezen. Značilnost Gravesa je, da prehaja med prehitro delujočo ščitnico in preide v počasno, torej primer, ki ga opisujete je popolnoma normalen potek bolezni, ki jo imate in vašega zdravnika vsekakor ne bi smel presenetit. Koliko je na to vplivalo vaše prehranjevanje je težko reči. Lahko, da sploh nič, lahko pa zelo, vendar se morate zavedati, da je bil vpliv predvsem na imunski sistem in ne toliko na ščitnico.
  Radioaktivni jod je namenjenjen “uničevanju” ščitnice. Kadar je ščitnica prekomerno aktivna se uporablja, da se uničijo celice ščitnice, in se s tem umiri njeno delovanje (manj celic pomeni manj ščitničnih hormonov) in da se s tem preprečijo stranski učiniki, ki v primeru t.i. Thyroid storma, lahko povzročijo tudi smrt.
  Kadar ščitnica deluje premalo (kot trenutno v vašem primeru), je terapija z radioaktivnom jodom ali odstranitev ščitnice, neprimerna razen preventivno, da ne bi prišlo morda kasneje spet do prehitro delujoče ščitnice. Ali ima to smisel je vprašanje. Moje mnenje je, da so tako drastični posegi primerni le v aktnem stanju, ko več ni druge opcije.
  Kar se golše tiče pa golša je povečana ščitnica, zato je ni mogoče odstraniti brez delne odstraniteve ščitnice.
  Kar se vašega primera tiče pa vam lahko rečem, da je potrebno skrbeti za zdrav imunski sistem, ki pa je primarno povezan z zdravjem črevesja, kvalitetnim spanjem, kontrolo stresa in uravnanim cirkadianim ritmom.

 4. Pri nas farmacija narekuje tako mediciske studijske programe kot “zdravljenje simptomov”, za vse umetno sestavljene diagnoze, enako.

  Tako ne vedo, ne smejo, nocejo, omeniti niti zdravilnosti kamilic. Beseda zdravilnost je za vse kar lahko ljudem ze stoletja pomaga in ozdravi, izven farmacije, pri nas prepovedana.

  Seveda je golsa ozdravljiva. Meni je pomagala topla polenta zvecer polozena na vrat in dobro povita preko noci. Tudi tocno doloceni caji, dolocena izbrana naravna hrana, predvsem brez glutena in kazeina, ter dolocene homeopatske kroglice (ne alkoholne kapljice). Pa tudi pocitek.

  V stevilnih tradicionalnih medicinah s sto, celo tisocletnimi tradicijami je prakticno skoraj vse ozdravljivo.

  Dobro poglejte cez planke, preden vam trajno unicijo organ in do konca zivljenja priklenejo na sinteticno farmacijo, z vsemi
  stranskimi ucinki.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.