Recepti

Pastirska pita brez glutena – Shepherd’s pieBy Sandi BitencTokrat se je opogumila Petra in z vami podelila njen recept... Zdaj, ko je bolj hladno prav zapaše topla hrana na žlico. Vsaj meni. Tako sem prišla na idejo, da naredim pastirsko pito, malo po moje, brez testa, je pa vseeno vrhunsko dobro uspela in sva jo z velikim veseljem pojedla.
Kruh z indijskim trpotcemBy Sandi BitencKruh. Stalnica v naši prehrani in po mojih izkušnjah hrana, ki jo ljudje najbolj pogrešajo v zdravi prehrani. Težava kruha je predvsem veliko škrobnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, malo dejanske hranilne vrednosti in gluten. Kruh in testenine sta sigurno dve živili, ki danes povzročata največ zdravstvenih težav in debelosti. Tudi polnozrnata ali pirina moka nista rešitev, saj prinašata enake negativne zdravstvene učinke kot navadna moka.
Hitra malica iz mandljevega masla in beljakovin sirotkeBy Sandi BitencKadar se vam mudi in nimate časa kuhati, je lahko to odlična izbira za malico ali celo zajtrk (pa tudi, kadar se vam zlušta kaj sladkega). Vsebuje kvalitetne beljakovine in maščobe ter ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov. Je brzinsko in mega okusno.
Borova gljiva z zeljem v pečiciBy Sandi BitencV soboto sem dobil tole lepotico. Borova gljiva ali Sparassis ni ravno poznana in pogosta goba. Dejansko je redka in zelo cenjena po svetu. Je nekakšen zajedavec saj raste in se hrani iz korenin borovcev. Izgleda nekako kot nekakšni možgani ali pa cvetača, je nekoliko trša in ima strukturo kot al dente kuhani široki rezanci, nima pa pretiranega okusa po gobah. Nekateri govorijo, da je zdravilna, predvsem proti raku, meni pa je enostavno dobra. Tokrat sem jo naredil gratinirano z zeljem in sirom, še boljša pa je v juhi.
Jajčevci v jajčkiBy Sandi BitencNe vem od kod letos toliko melancanov. Medtem ko jih prejšnja leta skorajda nisem jedel, jih je letos ogromno. Pri jajčevcih me predvsem moti njihova priprava, saj če želiš, da so okusni, moraš nanje vlit liter olja. To pa ni ravno v skladu z mojim prepričanjem o zdravi hrani. Razmišljal sem torej kaj bi naredil s temi melancani, ki sem jih dobil in se domislil sledečega recepta.
Bučkini polpetiBy Sandi BitencTrenutno je sezona bučk in ko zrastejo, zrastejo. Zdi se mi, da bi trenutno lahko jedle bučke za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, kar postane hitro dolgočasno. Tukaj je en recept za malo manj dolgočasne bučke. Bučkine polpete lahko poljubno začinite in vsakič bodo malo drugačne. Odlične so kot priloga k kakšnim mesnim jedem, lahko pa jih jeste tudi samostojno.
KefirBy Sandi BitencKefir verjetno ne potrebuje samostojnega recepta, pa vendar pogosto dobim vprašanje kako ga pripraviti. Kakšno mleko uporabit? Mleko prekuhat ali ne? Kako dolgo pustit kefir fermentirat? Kakšno posodo uporabit? To so vse vprašanja na katera pogosto odgovarjam. Najprej pa vam odgovorim kaj kefir sploh je. Gre namreč za fermentiran napitek iz mleka, kjer bakterije pojedo mlečni sladkor (laktozo) in jo spremenijo večinoma v mlečno kislino, zato ima kefir tudi kiselkast okus. Glavne bakterije v kefirju so laktobacilusi. Kompozicija bakterij se razlikuje glede na mleko in je torej lahko vsakič nekoliko drugačna. Kefir je najmočnejši naravni probiotik.
KombučaBy Sandi BitencMorda ne sodi najbolj med recepte pa vendar me marsikdo vpraša kako se naredi kombuča. Kombuča je probiotični napitek iz črnega čaja. Nekako bi lahko rekli, da je to čajni kefir, le da je iz drugačnih bakterij. Osnova kombuče je torej sladkan črni čaj, goba kombuče pa ta sladkor fermentira in spremeni v probiotični napitek. Okus kombuče je odvisen predvsem kako dolgo ste pustili fermentacijo in lahko sega do prijetno sladkastega do popolnoma kislega. Seveda je bolj kisla tudi bolj zdrava. Za dodaten okus pa jo obogatite s kakšnimi zelišči, sadjem ali začimbami.
Boršč in rdeča pesaBy Sandi BitencNekako nismo navajeni kuhati z rdečo peso, vsaj jaz nisem in tako sva včeraj s Petro tuhtala, kaj bi lahko iz nje naredila, glede na to, da naju že lep čas čaka v shrambi. Običajno sva jo samo skuhala ali popekla in postregla kot prilogo, enkrat sva z njo celo obogatila pire krompir. Tokrat pa je Petra prišla na idejo, da bi naredila boršč. Jaz pa… boršč? Kak se sploh to napiše. In sva poiskala recept, ki jih je stotine in vsak je malo drugačen. Tukaj torej najin boršč, ki je nastal iz zelenjave, ki sva jo pač imela doma. Moram rečt, da sva bila oba navdušena nad odličnim okusom in grozno barvo.
1 2 3 6
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.