Prijava

Recepti

Kruh z indijskim trpotcemBy Sandi BitencKruh. Stalnica v naši prehrani in po mojih izkušnjah hrana, ki jo ljudje najbolj pogrešajo v zdravi prehrani. Težava kruha je predvsem veliko škrobnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, malo dejanske hranilne vrednosti in gluten. Kruh in testenine sta sigurno dve živili, ki danes povzročata največ zdravstvenih težav in debelosti. Tudi polnozrnata ali pirina moka nista rešitev, saj prinašata enake negativne zdravstvene učinke kot navadna moka.
Jajčevci v jajčkiBy Sandi BitencNe vem od kod letos toliko melancanov. Medtem ko jih prejšnja leta skorajda nisem jedel, jih je letos ogromno. Pri jajčevcih me predvsem moti njihova priprava, saj če želiš, da so okusni, moraš nanje vlit liter olja. To pa ni ravno v skladu z mojim prepričanjem o zdravi hrani. Razmišljal sem torej kaj bi naredil s temi melancani, ki sem jih dobil in se domislil sledečega recepta.
Bučkini polpetiBy Sandi BitencTrenutno je sezona bučk in ko zrastejo, zrastejo. Zdi se mi, da bi trenutno lahko jedle bučke za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, kar postane hitro dolgočasno. Tukaj je en recept za malo manj dolgočasne bučke. Bučkine polpete lahko poljubno začinite in vsakič bodo malo drugačne. Odlične so kot priloga k kakšnim mesnim jedem, lahko pa jih jeste tudi samostojno.
KombučaBy Sandi BitencMorda ne sodi najbolj med recepte pa vendar me marsikdo vpraša kako se naredi kombuča. Kombuča je probiotični napitek iz črnega čaja. Nekako bi lahko rekli, da je to čajni kefir, le da je iz drugačnih bakterij. Osnova kombuče je torej sladkan črni čaj, goba kombuče pa ta sladkor fermentira in spremeni v probiotični napitek. Okus kombuče je odvisen predvsem kako dolgo ste pustili fermentacijo in lahko sega do prijetno sladkastega do popolnoma kislega. Seveda je bolj kisla tudi bolj zdrava. Za dodaten okus pa jo obogatite s kakšnimi zelišči, sadjem ali začimbami.
Sambal – priloga iz kokosa, limete in čilijaBy Sandi BitencSambal so me naučili delat na Šri Lanki, kjer se mi zdi, da ga dodajajo kar k vsem jedem. Načinov izdelave je ogromno, približno tako pa ga delajo domačini na Šri Lanki. Priprava je hitra in enostavna, če imate vse potrebne sestavine in pripomočke. Najbolje ga je narediti s pravim, svežim kokosom, vse sestavine pa streti na kamniti plošči s kamnitim valjarjem. Ti pa so v naših gospodinjstvih redki, zato se je potrebno malo znajti.
Curry z bučkami – pekočBy Sandi BitencŠe ena vrsta currya, tokrat z bučkami, ker jih je ta čas res ogromno. Ta curry je nekoliko bolj »šarf« in takšen naj bi pravi curry tudi bil. Preobjedel sem se ga na Šri Lanki in tam kaj druga ne poznajo. Curry se je odlično podal k rižu, mešan z malo bolj blago različico in super pikantnim sambalom.
Curry z zelenim fižolomBy Sandi BitencCurryja sicer ne delam pogosto ampak ko ga pa… Tale je bil res odličen. S Petro sva naredila dve različni vrsti in nekako se nama tokrat ni bilo vključevati mesa. Seveda pa lahko takšen curry delate s katero koli osnovo, lahko je meso, riba ali pa kakšna druga zelenjava. Ob curry se praviloma je riž, seveda pa lahko curry omako naredite tudi s kakšnim krompirjem, zelenjavo, testeninami če jih jeste…
Hamburger? Zdrav?By Sandi BitencKer so burgerji tako popularni sem se odločil, da jih tudi jaz naredim. Moram priznati, da jih že res dolgo nisem jedel, saj fast food enostavno pač ne jem. No tale sigurno ni fast hehe. Predlagam, da si vzamete kar cel dopoldan časa, če želite imeti takšno kosilo. Dela se namreč vse iz nule, vključno z majonezo in ketchupom.
Domači “zdravi” ketchupBy Sandi BitencNajprej majoneza, zdaj pa še ketchup. Si bo kdo mislil še, da stojim za hitro hrano. No, okusna vsekakor je, saj je narejena, da pritisne na vse prijetne gumbke v možganih. In ker vem, da vam je ketchup všeč in ga pogrešate, sem se ga lotil naredit sam doma. Malo je dolgotrajno ampak se splača.
1 2 3 4
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.