Prijava

Recepti

“Zdrava” majonezaBy Sandi BitencMajoneza je verjetno eden bolj kontroverznih dodatkov k hrani. Mnogi jo obožujejo je pa tudi na zelo slabem glasu zaradi visoke vsebnosti maščob. Če me spremljate že dlje časa boste seveda vedeli, da maščobe niso tako zelo problematične, še posebej ne če so v kvalitetni obliki. Če boste majonezo naredili sami doma in izbrali »dobre« maščobe potem bo tudi majoneza dejansko zdrav dodatek. Seveda pa velja tudi opozorilo, da je majoneze lahko hitro preveč, je namreč kalorijska bomba in se pogosto pri njej ne znamo kontrolirat. Izboljša okus in teksturo hrane kar nas napelje do tega, da pojemo še več kot bi običajno.
Nadevani bučkini čolničkiBy Sandi BitencDobil sem bučko. Domačo. No, ni ravno bučka, je kar ornk buča. In sem naredil ven dvojambornico, pa čolničke. Ker se mi je pač dalo. Če vam je všeč, ponovite. Predvsem otroci bodo z veseljem sodelovali. Bodite kreativni in z njimi pobarvajte jadra. Kako narediti jadra? Nič kaj ne komplicirajte. Jaz sem vzel stare palčke, ki so bile priložene sušiju, poševno odrezal staro pisemsko kuverto in evo, jadro.
Polpeti iz zelenih banan s slaninoBy Sandi BitencNe zamenjujte zelenih banan oz. plantane z navadnimi. Lahko vam povem, da se jih ne splača poskusit surovih, verjemite mi na besedo. Gre za popolnoma drugačen sadež, ki po naravi vsebuje več vlaknin, predvsem »odpornega škroba«, ki hrani dobre črevesne bakterije. Sicer ga s toplotno obdelavo kar nekaj uničimo, so pa še zmeraj dober vir kvalitetnih ogljikovih hidratov, kalija, vitamina A in vitamina C.
Popečeni oreščki z banano in suhim sadjemBy Sandi BitencZmeraj ti, tako problematični, zdravi zajtrki. Nekateri jih sploh ne jedo, nekateri jih obožujejo, eni si jih želijo oboževati… Zdi se mi, da se pri zajtrkih še največkrat zatakne. Zame sicer zajtrk ni nič kaj drugačen obrok kot kateri koli drugi, za večino pa kak kos mesa za zajtrk ne pride v poštev. In potem zmeraj iščemo rešitve. Tukaj še en primer za kakovosten in zdrav zajtrk.
Korenčkova juha (s korenčkovim pestom)By Sandi BitencKorenčkova juha je odličen način, da v telo vnesete več topnih vlaknin, ki odlično delujejo na zdravje črevesja. Če imate pri roki mlad korenček z zelenjem, lahko iz njega naredite pesto, ki odlično začini to sladko juho. Recept za pesto pa najdete tukaj: https://www.sandibitenc.com/recept/pesto-iz-korenckovega-zelenja/
Lisičkina juhaBy Sandi BitencNekateri imamo srečo in dobimo kdaj pa kdaj kaj podarjeno in ni ga čez pravo, naravno hrano. Lisičke, lepo mlade direkt iz gozda, bolj BIO ne gre. Iz lisičk se da narediti marsikaj vendar pa rade pogrenijo. Tale juha je bila odlična, prav nič grenka in je super pasala za dopoldansko malico.
Pesto iz korenčkovega zelenjaBy Sandi BitencKot zagovornik pestrosti prehranjevanja se trudim pojesti vse dele hrane, tudi tiste, ki se sprva morda ne zdijo užitni. Korenčkovo zelenje je eno takšnih, ki ga verjetno ne boste jedli kar samostojno ali kuhanega v kakšni juhi saj je preveč vlaknasto, medtem pa je pesto zanimivo aromatičen. Uporabite ga lahko v več primerih, vmešate v kremno juho, postrežete s pečenim korenčkom in sirom, če jeste kruh ga lahko celo namažete nanj. Tudi na kakšni solati se dobro znajde.
Goveja zelenjavna juhaBy Sandi BitencNe vem zakaj je nekatere tako strah skuhat pravo juho. S tem mislim, da ne uporabljate umetnih ali vnaprej pripravljenih sestavin. Pri juhi skorajda ne morete zgrešiti. Najlažji recept za kuhanje goveje/zelenjavne juhe je: kupite lep kos govejih kosti z mozgom in kosom fino mastnega mesa, odprite hladilnik in naberite vso zelenjavo, ki jo tačas ta mrzla skrinja premore, vse skupaj narežite na koščke, prelite z vodo in kuhajte 1,5 ure. Dodajte sol in poper in gotovo.
Jajca z bezgom in kardamomomBy Sandi BitencJajca so klasika v moji prehrani in da se jih narediti na 1000 načinov, zato danes 1001. način, ki je popolnoma drugačen. Iskal sem nek nov okus in hkrati razmišljal kako bi še porabil bezeg, ki sem ga nabral včeraj. Vsekakor je okus popolnoma nov in drugače. Meni je bil všeč, če bo tudi vam pa se boste morali odločiti sami.
1 2 3 4
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.