Prijava

Recepti

Sambal – priloga iz kokosa, limete in čilijaBy Sandi BitencSambal so me naučili delat na Šri Lanki, kjer se mi zdi, da ga dodajajo kar k vsem jedem. Načinov izdelave je ogromno, približno tako pa ga delajo domačini na Šri Lanki. Priprava je hitra in enostavna, če imate vse potrebne sestavine in pripomočke. Najbolje ga je narediti s pravim, svežim kokosom, vse sestavine pa streti na kamniti plošči s kamnitim valjarjem. Ti pa so v naših gospodinjstvih redki, zato se je potrebno malo znajti.
Curry z bučkami – pekočBy Sandi BitencŠe ena vrsta currya, tokrat z bučkami, ker jih je ta čas res ogromno. Ta curry je nekoliko bolj »šarf« in takšen naj bi pravi curry tudi bil. Preobjedel sem se ga na Šri Lanki in tam kaj druga ne poznajo. Curry se je odlično podal k rižu, mešan z malo bolj blago različico in super pikantnim sambalom.
Curry z zelenim fižolomBy Sandi BitencCurryja sicer ne delam pogosto ampak ko ga pa… Tale je bil res odličen. S Petro sva naredila dve različni vrsti in nekako se nama tokrat ni bilo vključevati mesa. Seveda pa lahko takšen curry delate s katero koli osnovo, lahko je meso, riba ali pa kakšna druga zelenjava. Ob curry se praviloma je riž, seveda pa lahko curry omako naredite tudi s kakšnim krompirjem, zelenjavo, testeninami če jih jeste…
Domači “zdravi” ketchupBy Sandi BitencNajprej majoneza, zdaj pa še ketchup. Si bo kdo mislil še, da stojim za hitro hrano. No, okusna vsekakor je, saj je narejena, da pritisne na vse prijetne gumbke v možganih. In ker vem, da vam je ketchup všeč in ga pogrešate, sem se ga lotil naredit sam doma. Malo je dolgotrajno ampak se splača.
“Zdrava” majonezaBy Sandi BitencMajoneza je verjetno eden bolj kontroverznih dodatkov k hrani. Mnogi jo obožujejo je pa tudi na zelo slabem glasu zaradi visoke vsebnosti maščob. Če me spremljate že dlje časa boste seveda vedeli, da maščobe niso tako zelo problematične, še posebej ne če so v kvalitetni obliki. Če boste majonezo naredili sami doma in izbrali »dobre« maščobe potem bo tudi majoneza dejansko zdrav dodatek. Seveda pa velja tudi opozorilo, da je majoneze lahko hitro preveč, je namreč kalorijska bomba in se pogosto pri njej ne znamo kontrolirat. Izboljša okus in teksturo hrane kar nas napelje do tega, da pojemo še več kot bi običajno.
Nadevani bučkini čolničkiBy Sandi BitencDobil sem bučko. Domačo. No, ni ravno bučka, je kar ornk buča. In sem naredil ven dvojambornico, pa čolničke. Ker se mi je pač dalo. Če vam je všeč, ponovite. Predvsem otroci bodo z veseljem sodelovali. Bodite kreativni in z njimi pobarvajte jadra. Kako narediti jadra? Nič kaj ne komplicirajte. Jaz sem vzel stare palčke, ki so bile priložene sušiju, poševno odrezal staro pisemsko kuverto in evo, jadro.
Polpeti iz zelenih banan s slaninoBy Sandi BitencNe zamenjujte zelenih banan oz. plantane z navadnimi. Lahko vam povem, da se jih ne splača poskusit surovih, verjemite mi na besedo. Gre za popolnoma drugačen sadež, ki po naravi vsebuje več vlaknin, predvsem »odpornega škroba«, ki hrani dobre črevesne bakterije. Sicer ga s toplotno obdelavo kar nekaj uničimo, so pa še zmeraj dober vir kvalitetnih ogljikovih hidratov, kalija, vitamina A in vitamina C.
Korenčkova juha (s korenčkovim pestom)By Sandi BitencKorenčkova juha je odličen način, da v telo vnesete več topnih vlaknin, ki odlično delujejo na zdravje črevesja. Če imate pri roki mlad korenček z zelenjem, lahko iz njega naredite pesto, ki odlično začini to sladko juho. Recept za pesto pa najdete tukaj: https://www.sandibitenc.com/recept/pesto-iz-korenckovega-zelenja/
Lisičkina juhaBy Sandi BitencNekateri imamo srečo in dobimo kdaj pa kdaj kaj podarjeno in ni ga čez pravo, naravno hrano. Lisičke, lepo mlade direkt iz gozda, bolj BIO ne gre. Iz lisičk se da narediti marsikaj vendar pa rade pogrenijo. Tale juha je bila odlična, prav nič grenka in je super pasala za dopoldansko malico.
1 2 3 4
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.