Prijava

Recepti

Polpeti iz zelenih banan s slaninoBy Sandi BitencNe zamenjujte zelenih banan oz. plantane z navadnimi. Lahko vam povem, da se jih ne splača poskusit surovih, verjemite mi na besedo. Gre za popolnoma drugačen sadež, ki po naravi vsebuje več vlaknin, predvsem »odpornega škroba«, ki hrani dobre črevesne bakterije. Sicer ga s toplotno obdelavo kar nekaj uničimo, so pa še zmeraj dober vir kvalitetnih ogljikovih hidratov, kalija, vitamina A in vitamina C.
Popečeni oreščki z banano in suhim sadjemBy Sandi BitencZmeraj ti, tako problematični, zdravi zajtrki. Nekateri jih sploh ne jedo, nekateri jih obožujejo, eni si jih želijo oboževati… Zdi se mi, da se pri zajtrkih še največkrat zatakne. Zame sicer zajtrk ni nič kaj drugačen obrok kot kateri koli drugi, za večino pa kak kos mesa za zajtrk ne pride v poštev. In potem zmeraj iščemo rešitve. Tukaj še en primer za kakovosten in zdrav zajtrk.
Korenčkova juha (s korenčkovim pestom)By Sandi BitencKorenčkova juha je odličen način, da v telo vnesete več topnih vlaknin, ki odlično delujejo na zdravje črevesja. Če imate pri roki mlad korenček z zelenjem, lahko iz njega naredite pesto, ki odlično začini to sladko juho. Recept za pesto pa najdete tukaj: https://www.sandibitenc.com/recept/pesto-iz-korenckovega-zelenja/
Pečen korenček s kozjim sirom in pestomBy Sandi BitencZajtrki brez kruha so večna težava zdravega prehranjevanja. Tukaj imate eno od možnih rešitev, ki bo verjetno marsikoga razveselila. Pečen korenček, zraven pa kozji sir za žar in pesto, ki sem ga tokrat naredil kar iz korenčkovega zelenja. Seveda lahko uporabit tudi kak drug pesto. Pa ja, ne gledat mojega sira. Moral bi biti primeren za žar pa se prav lepo razlil ko sem ga dal v ponev. No, vseeno je bil dober… Recept za pesto iz korenčkovega zelenja pa najdete na tem linku: https://www.sandibitenc.com/recept/pesto-iz-korenckovega-zelenja/
Pesto iz korenčkovega zelenjaBy Sandi BitencKot zagovornik pestrosti prehranjevanja se trudim pojesti vse dele hrane, tudi tiste, ki se sprva morda ne zdijo užitni. Korenčkovo zelenje je eno takšnih, ki ga verjetno ne boste jedli kar samostojno ali kuhanega v kakšni juhi saj je preveč vlaknasto, medtem pa je pesto zanimivo aromatičen. Uporabite ga lahko v več primerih, vmešate v kremno juho, postrežete s pečenim korenčkom in sirom, če jeste kruh ga lahko celo namažete nanj. Tudi na kakšni solati se dobro znajde.
Jajca z bezgom in kardamomomBy Sandi BitencJajca so klasika v moji prehrani in da se jih narediti na 1000 načinov, zato danes 1001. način, ki je popolnoma drugačen. Iskal sem nek nov okus in hkrati razmišljal kako bi še porabil bezeg, ki sem ga nabral včeraj. Vsekakor je okus popolnoma nov in drugače. Meni je bil všeč, če bo tudi vam pa se boste morali odločiti sami.
Rižota z mangom in kardamomomBy Sandi BitencMango je kar priljubljen sadež v moji kuhinji. Predvsem ga rad uporabljam v kombinaciji s čilijem. Danes sem se odločil za rižoto in poskusil še kombinacijo s kardamomom ter klobaso, ki mi je ostala od prejšnjega dne. Vse se porabi 🙂
Jedilne banane s kokosomBy Sandi BitencČe vam manjka kakšna ideja za malico ali pa morda tudi zajtrk je tukaj nekaj drugačnega. Banane za kuhanje so nekaj popolnoma drugačnega od klasičnih banan. Vsebujejo t.i. odporni škrob oziroma resistant starch, ki hrani črevesno floro, izboljšuje odzivnost na inzulin in lahko zniža holeterol. Seveda z bananami, katerimi koli, ne gre pretiravati.
Tapiokin puding z bananmi in inverjemBy Sandi BitencTapioka je pri nas nekoliko manj poznana. Gre za škrob iz korenine rastline Cassava. Čeprav sama korenina vsebuje dobre ogljikove hidrate pa je tapioka vseeno procesirana, kar pomeni, da tudi ne gre za sestavino, ko jo želite uporabljati vsakodnevno. Ohlajena tapioka sicer tvori tako imenovan odporni škrob, ki je dober prebiotik in je tudi brez glutena. Vsekakor tovori odlične sladice. Ene najboljših, in tu in tam si jih lahko privoščite.
1 2 3
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.