Prijava

Recepti

“Zdrava” majonezaBy Sandi BitencMajoneza je verjetno eden bolj kontroverznih dodatkov k hrani. Mnogi jo obožujejo je pa tudi na zelo slabem glasu zaradi visoke vsebnosti maščob. Če me spremljate že dlje časa boste seveda vedeli, da maščobe niso tako zelo problematične, še posebej ne če so v kvalitetni obliki. Če boste majonezo naredili sami doma in izbrali »dobre« maščobe potem bo tudi majoneza dejansko zdrav dodatek. Seveda pa velja tudi opozorilo, da je majoneze lahko hitro preveč, je namreč kalorijska bomba in se pogosto pri njej ne znamo kontrolirat. Izboljša okus in teksturo hrane kar nas napelje do tega, da pojemo še več kot bi običajno.
Popečeni oreščki z banano in suhim sadjemBy Sandi BitencZmeraj ti, tako problematični, zdravi zajtrki. Nekateri jih sploh ne jedo, nekateri jih obožujejo, eni si jih želijo oboževati… Zdi se mi, da se pri zajtrkih še največkrat zatakne. Zame sicer zajtrk ni nič kaj drugačen obrok kot kateri koli drugi, za večino pa kak kos mesa za zajtrk ne pride v poštev. In potem zmeraj iščemo rešitve. Tukaj še en primer za kakovosten in zdrav zajtrk.
Pesto iz korenčkovega zelenjaBy Sandi BitencKot zagovornik pestrosti prehranjevanja se trudim pojesti vse dele hrane, tudi tiste, ki se sprva morda ne zdijo užitni. Korenčkovo zelenje je eno takšnih, ki ga verjetno ne boste jedli kar samostojno ali kuhanega v kakšni juhi saj je preveč vlaknasto, medtem pa je pesto zanimivo aromatičen. Uporabite ga lahko v več primerih, vmešate v kremno juho, postrežete s pečenim korenčkom in sirom, če jeste kruh ga lahko celo namažete nanj. Tudi na kakšni solati se dobro znajde.
Goveja zelenjavna juhaBy Sandi BitencNe vem zakaj je nekatere tako strah skuhat pravo juho. S tem mislim, da ne uporabljate umetnih ali vnaprej pripravljenih sestavin. Pri juhi skorajda ne morete zgrešiti. Najlažji recept za kuhanje goveje/zelenjavne juhe je: kupite lep kos govejih kosti z mozgom in kosom fino mastnega mesa, odprite hladilnik in naberite vso zelenjavo, ki jo tačas ta mrzla skrinja premore, vse skupaj narežite na koščke, prelite z vodo in kuhajte 1,5 ure. Dodajte sol in poper in gotovo.
Jajca z bezgom in kardamomomBy Sandi BitencJajca so klasika v moji prehrani in da se jih narediti na 1000 načinov, zato danes 1001. način, ki je popolnoma drugačen. Iskal sem nek nov okus in hkrati razmišljal kako bi še porabil bezeg, ki sem ga nabral včeraj. Vsekakor je okus popolnoma nov in drugače. Meni je bil všeč, če bo tudi vam pa se boste morali odločiti sami.
Liver burgers – jetrca z mletim mesomBy Sandi BitencVerjetno vam ni tuje, da sem zagovornik drobovine v prehrani, še posebej jeter. Enostavno imajo več hranil kot katera koli druga hrana sploh. Vitamin A, D, B-12, holin, železo…
Losos ala sous videBy Sandi BitencZadnje dni se mi zdi, da bom umrl na lososu. Pomoje sem ga v zadnjih 14 dneh jedel vsaj 8 krat. Pogosteje bi verjetno lahko jedel samo še kakšen rib eye steak. Ni pa o njem kdaj drugič, tokrat pa še enkrat o lososu. Enkrat sem vam že pisal o perfektni pripravi lososa in tokrat sem vse skupaj še nadgradil. Pa še zelo enostavno je. Pogosto se namreč zgodi, da lososa prepečemo, s tem izsušimo in ni ve tako dober kot bi lahko bil. V slow cookerju (sous vide) se vam to ne more zgodit, zmeraj boste dobili namreč perfektno pripravljenega lososa. Brez izjeme. Pa tudi priloga je bila svojevrstna. Sladki krompir in cvetača ala sous vide ter pekan orehi na olivnem olju s čilijem.
Zdravi jušni cmokiBy Sandi BitencČe se želite izogibati nezdravi hrani, predvsem glutenu in moki nasploh, je jušna zakuha pogosto problematična. Pri kakšnih zelenjavnih juhah teh težav običajno ni, če pa želite pripraviti kakšno govejo ali kurjo juho, pa se pogosto spogledujete samo s čisto juho ali pa ji dodate malo stisnjenega korenčka, morda proseno kašo ali pa natrgano meso in ostalo jušno zelenjavo. Včasih bi prav pasali kakšni rezanci ali pa cmoki oziroma knedli po domače. Z rezanci vam trenutno žal še ne moremo pomagat imamo pa recept za zdrave jušne cmoke, ki jih lahko pripravite s skuto ali pa tudi brez.
1 2
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.