Prijava

Recepti

Borova gljiva z zeljem v pečiciBy Sandi BitencV soboto sem dobil tole lepotico. Borova gljiva ali Sparassis ni ravno poznana in pogosta goba. Dejansko je redka in zelo cenjena po svetu. Je nekakšen zajedavec saj raste in se hrani iz korenin borovcev. Izgleda nekako kot nekakšni možgani ali pa cvetača, je nekoliko trša in ima strukturo kot al dente kuhani široki rezanci, nima pa pretiranega okusa po gobah. Nekateri govorijo, da je zdravilna, predvsem proti raku, meni pa je enostavno dobra. Tokrat sem jo naredil gratinirano z zeljem in sirom, še boljša pa je v juhi.
Jajčevci v jajčkiBy Sandi BitencNe vem od kod letos toliko melancanov. Medtem ko jih prejšnja leta skorajda nisem jedel, jih je letos ogromno. Pri jajčevcih me predvsem moti njihova priprava, saj če želiš, da so okusni, moraš nanje vlit liter olja. To pa ni ravno v skladu z mojim prepričanjem o zdravi hrani. Razmišljal sem torej kaj bi naredil s temi melancani, ki sem jih dobil in se domislil sledečega recepta.
Bučkini polpetiBy Sandi BitencTrenutno je sezona bučk in ko zrastejo, zrastejo. Zdi se mi, da bi trenutno lahko jedle bučke za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, kar postane hitro dolgočasno. Tukaj je en recept za malo manj dolgočasne bučke. Bučkine polpete lahko poljubno začinite in vsakič bodo malo drugačne. Odlične so kot priloga k kakšnim mesnim jedem, lahko pa jih jeste tudi samostojno.
KombučaBy Sandi BitencMorda ne sodi najbolj med recepte pa vendar me marsikdo vpraša kako se naredi kombuča. Kombuča je probiotični napitek iz črnega čaja. Nekako bi lahko rekli, da je to čajni kefir, le da je iz drugačnih bakterij. Osnova kombuče je torej sladkan črni čaj, goba kombuče pa ta sladkor fermentira in spremeni v probiotični napitek. Okus kombuče je odvisen predvsem kako dolgo ste pustili fermentacijo in lahko sega do prijetno sladkastega do popolnoma kislega. Seveda je bolj kisla tudi bolj zdrava. Za dodaten okus pa jo obogatite s kakšnimi zelišči, sadjem ali začimbami.
Enostavni biskvit iz banan in jajc – brez glutenaBy Sandi BitencTokrat nekaj čisto enostavnega in dobrega. Sam biskvit lahko ima le 2 sestavini, jajca in banane, jaz pa ga obogatim še s kozjimi beljakovinami za malo več sladkosti in bolj kompakten biskvit. Z biskvitom lahko naredite muffine tako kot sem jih jaz, čeprav ne bodo ravno lepi, lahko pa zmes uporabite za čisto navaden biskvit. Pravzaprav, bi se dalo iz njega speči tudi torto.
Domači “zdravi” ketchupBy Sandi BitencNajprej majoneza, zdaj pa še ketchup. Si bo kdo mislil še, da stojim za hitro hrano. No, okusna vsekakor je, saj je narejena, da pritisne na vse prijetne gumbke v možganih. In ker vem, da vam je ketchup všeč in ga pogrešate, sem se ga lotil naredit sam doma. Malo je dolgotrajno ampak se splača.
“Zdrava” majonezaBy Sandi BitencMajoneza je verjetno eden bolj kontroverznih dodatkov k hrani. Mnogi jo obožujejo je pa tudi na zelo slabem glasu zaradi visoke vsebnosti maščob. Če me spremljate že dlje časa boste seveda vedeli, da maščobe niso tako zelo problematične, še posebej ne če so v kvalitetni obliki. Če boste majonezo naredili sami doma in izbrali »dobre« maščobe potem bo tudi majoneza dejansko zdrav dodatek. Seveda pa velja tudi opozorilo, da je majoneze lahko hitro preveč, je namreč kalorijska bomba in se pogosto pri njej ne znamo kontrolirat. Izboljša okus in teksturo hrane kar nas napelje do tega, da pojemo še več kot bi običajno.
Polpeti iz zelenih banan s slaninoBy Sandi BitencNe zamenjujte zelenih banan oz. plantane z navadnimi. Lahko vam povem, da se jih ne splača poskusit surovih, verjemite mi na besedo. Gre za popolnoma drugačen sadež, ki po naravi vsebuje več vlaknin, predvsem »odpornega škroba«, ki hrani dobre črevesne bakterije. Sicer ga s toplotno obdelavo kar nekaj uničimo, so pa še zmeraj dober vir kvalitetnih ogljikovih hidratov, kalija, vitamina A in vitamina C.
Korenčkova juha (s korenčkovim pestom)By Sandi BitencKorenčkova juha je odličen način, da v telo vnesete več topnih vlaknin, ki odlično delujejo na zdravje črevesja. Če imate pri roki mlad korenček z zelenjem, lahko iz njega naredite pesto, ki odlično začini to sladko juho. Recept za pesto pa najdete tukaj: https://www.sandibitenc.com/recept/pesto-iz-korenckovega-zelenja/
1 2
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.