Prijava

Recepti

Borova gljiva z zeljem v pečiciBy Sandi BitencV soboto sem dobil tole lepotico. Borova gljiva ali Sparassis ni ravno poznana in pogosta goba. Dejansko je redka in zelo cenjena po svetu. Je nekakšen zajedavec saj raste in se hrani iz korenin borovcev. Izgleda nekako kot nekakšni možgani ali pa cvetača, je nekoliko trša in ima strukturo kot al dente kuhani široki rezanci, nima pa pretiranega okusa po gobah. Nekateri govorijo, da je zdravilna, predvsem proti raku, meni pa je enostavno dobra. Tokrat sem jo naredil gratinirano z zeljem in sirom, še boljša pa je v juhi.
Jajčevci v jajčkiBy Sandi BitencNe vem od kod letos toliko melancanov. Medtem ko jih prejšnja leta skorajda nisem jedel, jih je letos ogromno. Pri jajčevcih me predvsem moti njihova priprava, saj če želiš, da so okusni, moraš nanje vlit liter olja. To pa ni ravno v skladu z mojim prepričanjem o zdravi hrani. Razmišljal sem torej kaj bi naredil s temi melancani, ki sem jih dobil in se domislil sledečega recepta.
Bučkini polpetiBy Sandi BitencTrenutno je sezona bučk in ko zrastejo, zrastejo. Zdi se mi, da bi trenutno lahko jedle bučke za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, kar postane hitro dolgočasno. Tukaj je en recept za malo manj dolgočasne bučke. Bučkine polpete lahko poljubno začinite in vsakič bodo malo drugačne. Odlične so kot priloga k kakšnim mesnim jedem, lahko pa jih jeste tudi samostojno.
Curry z bučkami – pekočBy Sandi BitencŠe ena vrsta currya, tokrat z bučkami, ker jih je ta čas res ogromno. Ta curry je nekoliko bolj »šarf« in takšen naj bi pravi curry tudi bil. Preobjedel sem se ga na Šri Lanki in tam kaj druga ne poznajo. Curry se je odlično podal k rižu, mešan z malo bolj blago različico in super pikantnim sambalom.
Curry z zelenim fižolomBy Sandi BitencCurryja sicer ne delam pogosto ampak ko ga pa… Tale je bil res odličen. S Petro sva naredila dve različni vrsti in nekako se nama tokrat ni bilo vključevati mesa. Seveda pa lahko takšen curry delate s katero koli osnovo, lahko je meso, riba ali pa kakšna druga zelenjava. Ob curry se praviloma je riž, seveda pa lahko curry omako naredite tudi s kakšnim krompirjem, zelenjavo, testeninami če jih jeste…
Nadevani bučkini čolničkiBy Sandi BitencDobil sem bučko. Domačo. No, ni ravno bučka, je kar ornk buča. In sem naredil ven dvojambornico, pa čolničke. Ker se mi je pač dalo. Če vam je všeč, ponovite. Predvsem otroci bodo z veseljem sodelovali. Bodite kreativni in z njimi pobarvajte jadra. Kako narediti jadra? Nič kaj ne komplicirajte. Jaz sem vzel stare palčke, ki so bile priložene sušiju, poševno odrezal staro pisemsko kuverto in evo, jadro.
Popečena zelenjava s koromačem in poširana jajčkaBy Sandi BitencTokrat en recept brez mesa in sicer je ta mešanica zelenjave okusna in nasitna. Predvsem paše kombinacija s suhimi slivami in arašidi, ki celotno jed nekoliko osladijo. Zraven pa še jajčka, ki jih tokrat nisem želel vmešat v zelenjavo, saj mi je bilo škoda okusa. Pa sem se spomnil poširanih jajčk, ki jih tako preredko delam.
Losos s koprom ter zelenjava z lešniki in figoBy Sandi BitencObožujem lososa, to ste do sedaj verjetno že ugotovili. Tokat sem v Hoferju zasledil svežega v kopru. Pač firbec in sem ga kupil, pa moram priznat, da je bil odličen. Zraven pa sem na hitro pogledal kaj še imam v hladilniku za prilogo. Zelenjava z ingverjem, lešniki in figami, da nebo čista klasika…
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.