Prijava

Borova gljiva z zeljem v pečici

V soboto sem dobil tole lepotico. Borova gljiva ali Sparassis ni ravno poznana in pogosta goba. Dejansko je redka in zelo cenjena po svetu. Je nekakšen zajedavec saj raste in se hrani iz korenin borovcev. Izgleda nekako kot nekakšni možgani ali pa cvetača, je nekoliko trša in ima strukturo kot al dente kuhani široki rezanci, nima pa pretiranega okusa po gobah. Nekateri govorijo, da je zdravilna, predvsem proti raku, meni pa je enostavno dobra. Tokrat sem jo naredil gratinirano z zeljem in sirom, še boljša pa je v juhi.
borova gljiva recept

Navodila

1

Gobo najprej operite v veliko vode, saj se v njej naberejo dopadle iglice in lubje. Brez skrbi, borova gljiva se ne napije vode.

Narežite šalotke na majhne koščke in jo popražite na maslu ter solite. Dodajte na 1 cm narezane trakove zelja in dušite še približno 10 minut. Posebej prepražite narezano borovo gljivo.

borova gljiva recept

2

V pekač naložite na dno šalotko in zelje, nato prekrijte s polovico naribanega sira in peteršiljem ter timijanom. Prekrijte z borovo gljivo in nato še z zadnjo plastjo sira.

Pecite v pečici na 230oC dokler se sir ne zapeče.

borova gljiva recept

3

borova gljiva recept

4

borova gljiva recept

Sestavine

 400 g borove gljive
 5 glave zelja
 1 naribanega sira
 4 šalotke
 1 pest nasekljanega svežega timijana
 1 pest nasekljanega svežega peteršilja
 1 masla

Ingredients

 400 g borove gljive
 5 glave zelja
 1 naribanega sira
 4 šalotke
 1 pest nasekljanega svežega timijana
 1 pest nasekljanega svežega peteršilja
 1 masla

Directions

1

Gobo najprej operite v veliko vode, saj se v njej naberejo dopadle iglice in lubje. Brez skrbi, borova gljiva se ne napije vode.

Narežite šalotke na majhne koščke in jo popražite na maslu ter solite. Dodajte na 1 cm narezane trakove zelja in dušite še približno 10 minut. Posebej prepražite narezano borovo gljivo.

borova gljiva recept

2

V pekač naložite na dno šalotko in zelje, nato prekrijte s polovico naribanega sira in peteršiljem ter timijanom. Prekrijte z borovo gljivo in nato še z zadnjo plastjo sira.

Pecite v pečici na 230oC dokler se sir ne zapeče.

borova gljiva recept

3

borova gljiva recept

4

borova gljiva recept

Borova gljiva z zeljem v pečici
27. avgust, 2019
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.