Prijava

Goveja zelenjavna juha

Ne vem zakaj je nekatere tako strah skuhat pravo juho. S tem mislim, da ne uporabljate umetnih ali vnaprej pripravljenih sestavin. Pri juhi skorajda ne morete zgrešiti. Najlažji recept za kuhanje goveje/zelenjavne juhe je: kupite lep kos govejih kosti z mozgom in kosom fino mastnega mesa, odprite hladilnik in naberite vso zelenjavo, ki jo tačas ta mrzla skrinja premore, vse skupaj narežite na koščke, prelite z vodo in kuhajte 1,5 ure. Dodajte sol in poper in gotovo.

Ta recept je samo en od možnih načinov kuhanja goveje juhe. Nekaterim je bolj všeč čista, bistra juha, nekateri imajo radi veliko zelenjave. Kar vam je všeč to uporabite. Osnova mora biti lep kos kosti z mesom. Čim več maščobe in tem boljša bo juha in čim več mozga ter želatinastih tkiv, tem bolj zdrava bo juha.

Pri zelenjavi skorajda ne morete zgrešiti. Čim več je bo, tem manj začimb boste potrebovali. Koromač, zelena, čebula in podobna zelenjava imajo zelo izrazit okus, ki ga prenesejo na juho. Predlagam tudi, da v juho zrežete vse užitne dele zelenjave, ki je drugače ne bi pojedli. Na primer zeleni deli korenčka, peteršilja, jaz pa sem tokrat na tržnici kupil tudi redkvico, katere so se še držali listi in sem jih lepo zrezal v juho. Vse se poje in celo dobro je v juhi.

Če želite resnično vse pojesti vam priporočam, da zelenjavo skupaj z juho na koncu spasirate, zelenja namreč drugače verjetno ne boste najbolj marali. Tako pa boste dobili odlično kremno, zelenjavno juho, v kateri se zelenje sploh ne bo okusilo, dobili pa boste vso raznolikost takšne prehrane in vsa dodatna hranila, ki jih v nasprotnem primeru nebi.

goveja zelenjavna juha

Navodila

1

Priprava juhe je zelo enostavna.

V veliko posodo položite kosti z mesom. Če imate velike kosti recite mesarju, da vam jih razreže in v vsakem primeru odpre, da se bo iz njih lahko izkuhal kostni mozeg. Kosti prelijte z vodo in postavite na kuhalno ploščo, da zavre.

goveja zelenjavna juha

2

V vmesnem času se lotite rezanja zelenjave. Narežite jo na srednje velike kose in kar sproti dodajajte v lonec. Priporočam, da ne komplicirate in zavržete kar najmanj zelenjave. Zelenjavo izberite čisto poljubno, kar pa ne sme manjkat pa je korenček, peteršilj in čebula ter kakšna zelena, koleraba ali koromač.

goveja zelenjavna juha

3

Dodajte sol, poper, koper in še kakšne začimbe. Jaz rad uporabim tudi rožmarin in majaron.

Lonec pokrite in juho kuhajte približno uro in pol tako, da na rahlo vre.

goveja zelenjavna juha

4

Ko je juha kuhana pustite, da se ohladi. Odstranite meso in kosti. Lepe kose mesa odrežite in jih pustite za samostojno jed. Sedaj imate dve možnosti, juho lahko precedite in jo uživate bistro, zelenjavo pa porabite posebej ali pa vse skupaj v blenderju spasirate.

goveja zelenjavna juha

5

Če se boste odločil za pasiranje dodajte tudi vse slabše kose mesa, maščobo, kostni mozeg in vezno tkivo s kosti, za katere menite, da jo bo blender še »prebavil«.

goveja zelenjavna juha

6

Čista juha brez zelenjave bo v hladilniku ostala tudi 1 teden ali več, če pa ste v njej pustili zelenjavo oziroma jo spasirali pa priporočam, da jo pojeste v roku dveh dni saj bo drugače pokislila. Seveda lahko juho tudi zamrznete.

Juho lahko uporabljate tudi kot osnovo za kakšne omake…

goveja zelenjavna juha

Sestavine

 1,50 kg kosti z mesom
 5 korenčkov
 1 koromač
 2 paradižnika
 5 kolerabe
 3 čebule
 1 mlada čebula
 1 mali brokoli
 1 mala cvetač
 3 peteršilji
 5 špargljev
 2 listja redvice
 5 zelja
 5 česna
 1 himalajske soli
 1 rdečega popra
 1 kopra

 

Ingredients

 1,50 kg kosti z mesom
 5 korenčkov
 1 koromač
 2 paradižnika
 5 kolerabe
 3 čebule
 1 mlada čebula
 1 mali brokoli
 1 mala cvetač
 3 peteršilji
 5 špargljev
 2 listja redvice
 5 zelja
 5 česna
 1 himalajske soli
 1 rdečega popra
 1 kopra

Directions

1

Priprava juhe je zelo enostavna.

V veliko posodo položite kosti z mesom. Če imate velike kosti recite mesarju, da vam jih razreže in v vsakem primeru odpre, da se bo iz njih lahko izkuhal kostni mozeg. Kosti prelijte z vodo in postavite na kuhalno ploščo, da zavre.

goveja zelenjavna juha

2

V vmesnem času se lotite rezanja zelenjave. Narežite jo na srednje velike kose in kar sproti dodajajte v lonec. Priporočam, da ne komplicirate in zavržete kar najmanj zelenjave. Zelenjavo izberite čisto poljubno, kar pa ne sme manjkat pa je korenček, peteršilj in čebula ter kakšna zelena, koleraba ali koromač.

goveja zelenjavna juha

3

Dodajte sol, poper, koper in še kakšne začimbe. Jaz rad uporabim tudi rožmarin in majaron.

Lonec pokrite in juho kuhajte približno uro in pol tako, da na rahlo vre.

goveja zelenjavna juha

4

Ko je juha kuhana pustite, da se ohladi. Odstranite meso in kosti. Lepe kose mesa odrežite in jih pustite za samostojno jed. Sedaj imate dve možnosti, juho lahko precedite in jo uživate bistro, zelenjavo pa porabite posebej ali pa vse skupaj v blenderju spasirate.

goveja zelenjavna juha

5

Če se boste odločil za pasiranje dodajte tudi vse slabše kose mesa, maščobo, kostni mozeg in vezno tkivo s kosti, za katere menite, da jo bo blender še »prebavil«.

goveja zelenjavna juha

6

Čista juha brez zelenjave bo v hladilniku ostala tudi 1 teden ali več, če pa ste v njej pustili zelenjavo oziroma jo spasirali pa priporočam, da jo pojeste v roku dveh dni saj bo drugače pokislila. Seveda lahko juho tudi zamrznete.

Juho lahko uporabljate tudi kot osnovo za kakšne omake…

goveja zelenjavna juha

Goveja zelenjavna juha
27. avgust, 2019
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.