Prijava

Kombuča

Morda ne sodi najbolj med recepte pa vendar me marsikdo vpraša kako se naredi kombuča. Kombuča je probiotični napitek iz črnega čaja. Nekako bi lahko rekli, da je to čajni kefir, le da je iz drugačnih bakterij. Osnova kombuče je torej sladkan črni čaj, goba kombuče pa ta sladkor fermentira in spremeni v probiotični napitek. Okus kombuče je odvisen predvsem kako dolgo ste pustili fermentacijo in lahko sega do prijetno sladkastega do popolnoma kislega. Seveda je bolj kisla tudi bolj zdrava. Za dodaten okus pa jo obogatite s kakšnimi zelišči, sadjem ali začimbami.
kombucha

Navodila

1

Priprava kombuče je zelo enostavna. Zavrite vodo, dodajte sladkor in čaj, ter pustite, da se ohladi. Dodajte gobo kombuče in pokrijte s čisto krpo ali papirnato brisačo. Pustite stati v temnem prostoru, na sobni temperaturi do 14 dni, da dosežete želeno kislost. Odstranite kombučo in prelijte v steklenice, ki jih lahko zaprete. Hranite v hladilniku tudi do mesec dni.

Gobo kombuče lahko na hitro splaknete pod vodo in postopek ponovite.

kombucha

2

Nekaj nasvetov:

  • Zmeraj uporabljajte steklene ali plastične posode, saj lahko kovine uničijo bakterije kombuče.
  • Posoda naj ima nekoliko širše ustje, da bo imela kombuča prostor rasti, vi pa možnost, da jo dvignete iz posode.
  • Ne vlivajte čaja neposredno na kombučo, da je ne poškodujete.
  • Ko boste imeli veliko, odraslo kombučo lahko naenkrat fermentirate večje količine čaja. V bistvu ste omejeni le z velikostjo posode.
  • Če želite zmeraj svežo kombučo pripravljajte več malih posodic v razmaku nekaj dni.
  • Del fermentiranega napitka zmeraj dodajte v nov čaj, za hitrejšo fermentacijo.
  • Črni čaj se uporablja ker vsebuje največ kisline, ki uničijo neprimerne bakterije v vodi.
  • Uporabite lahko tudi zeleni in nekatere zeliščne čaje.
  • Izogibajte se čajem, ki vsebujejo veliko eteričnih olj kot so na primer aromatični črni in zeleni čaji, meta, kamilice, žajbelj, sivka, komarček.
  • Večja kot bo kombuča in višja kot bo temperatura ozračja, hitreje bo napitek fermentiran.
  • Kombuča se nalaga v plasteh. Kadar zraste predebela odstranite zgornjo staro plast in jo zavrzite.
  • V končan napitek lahko dodate na primer cimet, ingver, limono, kardamom, baziliko ali kakšne druge začimbe.
  • Če boste končan napitek takoj neprodušno zaprli in 2 do 3 dni pustili na sobni temperaturi boste dobili rahlo gaziran napitek.
  • Če vam je kombuča premočna jo razredčite z vodo ali radensko.

kombucha

3

kombucha

4

kombucha

Sestavine

 1 vode
 6 sladkorja
 10 g črnega čaja (3-4 vrečke)
 1 goba kombuče

Ingredients

 1 vode
 6 sladkorja
 10 g črnega čaja (3-4 vrečke)
 1 goba kombuče

Directions

1

Priprava kombuče je zelo enostavna. Zavrite vodo, dodajte sladkor in čaj, ter pustite, da se ohladi. Dodajte gobo kombuče in pokrijte s čisto krpo ali papirnato brisačo. Pustite stati v temnem prostoru, na sobni temperaturi do 14 dni, da dosežete želeno kislost. Odstranite kombučo in prelijte v steklenice, ki jih lahko zaprete. Hranite v hladilniku tudi do mesec dni.

Gobo kombuče lahko na hitro splaknete pod vodo in postopek ponovite.

kombucha

2

Nekaj nasvetov:

  • Zmeraj uporabljajte steklene ali plastične posode, saj lahko kovine uničijo bakterije kombuče.
  • Posoda naj ima nekoliko širše ustje, da bo imela kombuča prostor rasti, vi pa možnost, da jo dvignete iz posode.
  • Ne vlivajte čaja neposredno na kombučo, da je ne poškodujete.
  • Ko boste imeli veliko, odraslo kombučo lahko naenkrat fermentirate večje količine čaja. V bistvu ste omejeni le z velikostjo posode.
  • Če želite zmeraj svežo kombučo pripravljajte več malih posodic v razmaku nekaj dni.
  • Del fermentiranega napitka zmeraj dodajte v nov čaj, za hitrejšo fermentacijo.
  • Črni čaj se uporablja ker vsebuje največ kisline, ki uničijo neprimerne bakterije v vodi.
  • Uporabite lahko tudi zeleni in nekatere zeliščne čaje.
  • Izogibajte se čajem, ki vsebujejo veliko eteričnih olj kot so na primer aromatični črni in zeleni čaji, meta, kamilice, žajbelj, sivka, komarček.
  • Večja kot bo kombuča in višja kot bo temperatura ozračja, hitreje bo napitek fermentiran.
  • Kombuča se nalaga v plasteh. Kadar zraste predebela odstranite zgornjo staro plast in jo zavrzite.
  • V končan napitek lahko dodate na primer cimet, ingver, limono, kardamom, baziliko ali kakšne druge začimbe.
  • Če boste končan napitek takoj neprodušno zaprli in 2 do 3 dni pustili na sobni temperaturi boste dobili rahlo gaziran napitek.
  • Če vam je kombuča premočna jo razredčite z vodo ali radensko.

kombucha

3

kombucha

4

kombucha

Kombuča
27. avgust, 2019
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.