Print Options:

Kruh z indijskim trpotcem

Prep Time10 minsCook Time1 hr 45 minsTotal Time1 hr 55 mins

Kruh. Stalnica v naši prehrani in po mojih izkušnjah hrana, ki jo ljudje najbolj pogrešajo v zdravi prehrani. Težava kruha je predvsem veliko škrobnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, malo dejanske hranilne vrednosti in gluten. Kruh in testenine sta sigurno dve živili, ki danes povzročata največ zdravstvenih težav in debelosti. Tudi polnozrnata ali pirina moka nista rešitev, saj prinašata enake negativne zdravstvene učinke kot navadna moka.

kruh iz indijskega trpotca

 1 skodelica prosene kaše (ali ajdine, riža, kvinoje)
 1 skodelica lupin semen indijskega trpotca (psilium)
 1 skodelica mandeljnov (ali orehov, lešnikov)
 ½ skodelice tople vode
 2 žlici olivnega olja
 1 žlička soli
1

Proseno kašo operemo pod tekočo vodo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Pazimo, da ne prismodimo in po potrebi dolijemo še malo vode. Priporočam, da kašo skuhate na "al dente", saj boste tako imeli v kruhu občutek semen. Kašo odstavite iz ognja in počakajte, da se malo ohladi.

kruh iz indijskega trpotca

2

Mandeljne na grobo zameljite ali naribajte in v večji posodi zmešajte z indijskim trpotcem ter soljoo (tukaj lahko po želji dodate tudi kvas, vinski kamen ali pecilni prah ter po želji kakšne začimbe, semena). Dodajte 1/2 skodelice tople vode, olje in ohlajeno proseno kašo (lahko je še malo topla). Vse dobro premešajte in malo pregnetite ter oblikujte hlebček ali dajte v primeren pekač kot sem jaz. Če ste dodali kvas pustite vzhajati približno 30 minut.

kruh iz indijskega trpotca

3

Medtem zagrejte pečico na 175oC in malo namastite pekač z olivnim oljem. Nanj položite hlebček kruha in pecite približno 1 uro in 30 minut. Kruh se peče nekoliko dlje ker vlaknine nase vežejo veliko vode.

kruh iz indijskega trpotca

4

Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite na prostem, da se ohladi. Nato ga zavijte v papirnato brisačo in shranite v hladiniku. Tako vam bo ostal tudi več tednov.

kruh iz indijskega trpotca