Prijava

Kruh z indijskim trpotcem

Kruh. Stalnica v naši prehrani in po mojih izkušnjah hrana, ki jo ljudje najbolj pogrešajo v zdravi prehrani. Težava kruha je predvsem veliko škrobnih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, malo dejanske hranilne vrednosti in gluten. Kruh in testenine sta sigurno dve živili, ki danes povzročata največ zdravstvenih težav in debelosti. Tudi polnozrnata ali pirina moka nista rešitev, saj prinašata enake negativne zdravstvene učinke kot navadna moka.

S tem receptom sem imel kar dela, cilj pa je bil dodati nekaj kvalitetnih ogljikovih hidratov, ki morajo biti brez glutena in iz celih zrn, povečati količino vlaknin, hkrati pa ohraniti teksturo in dober okus. Rešitev: prosena kaša in indijski trpotec.

Indijski trpotec vam je morda nekoliko bolje poznan pod imenom psyllium. Psilium ali Plantago ovata je rastlina, ki izvira iz Indije. V prehrani se uporabljajo predvsem lupine semena (psyllium seed husk), ki jo odličen vir topnih in netopnih vlaknin. Ker ima skoraj 100% prebivalstva pomanjkanje vlaknin, je lahko dodajanje psiliuma zelo koristno za zdravje. Nekatere koristi vlaknin v prehrani so:

  • redna in zdrava prebava,
  • znižanje holesterola,
  • zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
  • boljše razstrupljanje telesa.

Pri dodajanju vlaknin v prehrano poskrbite za zadosten vnos tekočine saj vlaknine vežejo nase vodo in tvorijo gel. Zadostna količina vode v prehrani je nujna za dober učinek vlaknin in preprečevanje morebitnih zapletov. Še v opozorilo, indijski trpotec lahko izzove tudi alergijske reakcije zato bodite pri uživanju sprva previdni.

Recept lahko tudi poljubno prilagodite in proseno kašo zamenjate za: riž, kvinojo ali ajdino kašo, mandeljne pa za orehe ali lešnike.

kruh iz indijskega trpotca

Navodila

1

Proseno kašo operemo pod tekočo vodo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Pazimo, da ne prismodimo in po potrebi dolijemo še malo vode. Priporočam, da kašo skuhate na "al dente", saj boste tako imeli v kruhu občutek semen. Kašo odstavite iz ognja in počakajte, da se malo ohladi.

kruh iz indijskega trpotca

2

Mandeljne na grobo zameljite ali naribajte in v večji posodi zmešajte z indijskim trpotcem ter soljoo (tukaj lahko po želji dodate tudi kvas, vinski kamen ali pecilni prah ter po želji kakšne začimbe, semena). Dodajte 1/2 skodelice tople vode, olje in ohlajeno proseno kašo (lahko je še malo topla). Vse dobro premešajte in malo pregnetite ter oblikujte hlebček ali dajte v primeren pekač kot sem jaz. Če ste dodali kvas pustite vzhajati približno 30 minut.

kruh iz indijskega trpotca

3

Medtem zagrejte pečico na 175oC in malo namastite pekač z olivnim oljem. Nanj položite hlebček kruha in pecite približno 1 uro in 30 minut. Kruh se peče nekoliko dlje ker vlaknine nase vežejo veliko vode.

kruh iz indijskega trpotca

4

Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite na prostem, da se ohladi. Nato ga zavijte v papirnato brisačo in shranite v hladiniku. Tako vam bo ostal tudi več tednov.

kruh iz indijskega trpotca

Sestavine

 1 skodelica prosene kaše (ali ajdine, riža, kvinoje)
 1 skodelica mandeljnov (ali orehov, lešnikov)
 ½ skodelice tople vode
 2 žlici olivnega olja
 1 žlička soli

Ingredients

 1 skodelica prosene kaše (ali ajdine, riža, kvinoje)
 1 skodelica mandeljnov (ali orehov, lešnikov)
 ½ skodelice tople vode
 2 žlici olivnega olja
 1 žlička soli

Directions

1

Proseno kašo operemo pod tekočo vodo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Pazimo, da ne prismodimo in po potrebi dolijemo še malo vode. Priporočam, da kašo skuhate na "al dente", saj boste tako imeli v kruhu občutek semen. Kašo odstavite iz ognja in počakajte, da se malo ohladi.

kruh iz indijskega trpotca

2

Mandeljne na grobo zameljite ali naribajte in v večji posodi zmešajte z indijskim trpotcem ter soljoo (tukaj lahko po želji dodate tudi kvas, vinski kamen ali pecilni prah ter po želji kakšne začimbe, semena). Dodajte 1/2 skodelice tople vode, olje in ohlajeno proseno kašo (lahko je še malo topla). Vse dobro premešajte in malo pregnetite ter oblikujte hlebček ali dajte v primeren pekač kot sem jaz. Če ste dodali kvas pustite vzhajati približno 30 minut.

kruh iz indijskega trpotca

3

Medtem zagrejte pečico na 175oC in malo namastite pekač z olivnim oljem. Nanj položite hlebček kruha in pecite približno 1 uro in 30 minut. Kruh se peče nekoliko dlje ker vlaknine nase vežejo veliko vode.

kruh iz indijskega trpotca

4

Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite na prostem, da se ohladi. Nato ga zavijte v papirnato brisačo in shranite v hladiniku. Tako vam bo ostal tudi več tednov.

kruh iz indijskega trpotca

Kruh z indijskim trpotcem
9. januarja, 2020

4 Odzivi na "Kruh z indijskim trpotcem"

  1. Zivjo, super recept, bi prosim delili se merske enote? Pise samo 1…
    1 prosene kaše (ali ajdine, riža, kvinoje)
    1 lupin semen indijskega trpotca (psilium)
    1 mandeljnov (ali orehov, lešnikov)
    1 tople vode
    1 olivnega olja
    5 soli

    • Hvala za opozorilo. Očitno je prišlo pri prenosu do neke napake. Sem sedaj popravil. Morda še eno priporočilo: poskusite kruh zmešat čim bolj “na suho”. Tako se bo manj napihnil in bo manj luknjičast.

  2. [email protected]

    Pozdravljeni,
    hvala za tako vabljiv recept, jaz še vedno ne vidim količin. Prosim lahko pomagate?

    Hvala in lep pozdrav
    Adi

  3. Hmm, zanimivo 🙂
    Kaj pa sedaj?

Dodaj odgovor za Spela Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.