Prijava

Sambal – priloga iz kokosa, limete in čilija

Sambal so me naučili delat na Šri Lanki, kjer se mi zdi, da ga dodajajo kar k vsem jedem. Načinov izdelave je ogromno, približno tako pa ga delajo domačini na Šri Lanki. Priprava je hitra in enostavna, če imate vse potrebne sestavine in pripomočke. Najbolje ga je narediti s pravim, svežim kokosom, vse sestavine pa streti na kamniti plošči s kamnitim valjarjem. Ti pa so v naših gospodinjstvih redki, zato se je potrebno malo znajti.
sambal

Navodila

1

Šalotke, česen in čili drobno narežite ali nasekljajte. Dodajte sol in čili v prahu ter kosmičih. Če imate na voljo inčune jih prav tako nasekljajte in dodajte v mešanico. Vse dobro strite, da se sokovi pomešajo. Praviloma se to dela na kamniti plošči s kamnitim valjarjem, lahko pa uporabite možnar, ali pa kakšno posodo in kuhinjski pult. Malo se bo treba znajti.

Ko ste sestavine dobro pretlačili dodajte drobno narezan kokos spet premešajte in stisnite. Če uporabljate grobo kokosovo moko jo poprej namočite za 15 minut v vodo, da se zmehča. Jaz kupim kar pravi kokos in na nastrgam ali sesekljam.

sambal

2

Če je vaša mešanica pregroba jo lahko v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom še malo sesekljate. Dodajte veliko limete in sol po okusu.

Če ste uporabili pravi kokos, lahko lupino uporabite tudi za serviranje. Postrezite hladno z rižem ali mesom.

sambal

Sestavine

 1 svežega nasekljanega kokosa (ali grobe kokosove moke)
 5 šalotk
 1 česna
 1 sveži zeleni čili
 1 soli
 2 inčuna (opcijsko)
 5 čilija v prahu
 5 čilija v kosmičih
 1 limeta

Ingredients

 1 svežega nasekljanega kokosa (ali grobe kokosove moke)
 5 šalotk
 1 česna
 1 sveži zeleni čili
 1 soli
 2 inčuna (opcijsko)
 5 čilija v prahu
 5 čilija v kosmičih
 1 limeta

Directions

1

Šalotke, česen in čili drobno narežite ali nasekljajte. Dodajte sol in čili v prahu ter kosmičih. Če imate na voljo inčune jih prav tako nasekljajte in dodajte v mešanico. Vse dobro strite, da se sokovi pomešajo. Praviloma se to dela na kamniti plošči s kamnitim valjarjem, lahko pa uporabite možnar, ali pa kakšno posodo in kuhinjski pult. Malo se bo treba znajti.

Ko ste sestavine dobro pretlačili dodajte drobno narezan kokos spet premešajte in stisnite. Če uporabljate grobo kokosovo moko jo poprej namočite za 15 minut v vodo, da se zmehča. Jaz kupim kar pravi kokos in na nastrgam ali sesekljam.

sambal

2

Če je vaša mešanica pregroba jo lahko v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom še malo sesekljate. Dodajte veliko limete in sol po okusu.

Če ste uporabili pravi kokos, lahko lupino uporabite tudi za serviranje. Postrezite hladno z rižem ali mesom.

sambal

Sambal – priloga iz kokosa, limete in čilija
27. avgusta, 2019
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.