Prijava

“Zdrava” majoneza

Majoneza je verjetno eden bolj kontroverznih dodatkov k hrani. Mnogi jo obožujejo je pa tudi na zelo slabem glasu zaradi visoke vsebnosti maščob. Če me spremljate že dlje časa boste seveda vedeli, da maščobe niso tako zelo problematične, še posebej ne če so v kvalitetni obliki. Če boste majonezo naredili sami doma in izbrali »dobre« maščobe potem bo tudi majoneza dejansko zdrav dodatek. Seveda pa velja tudi opozorilo, da je majoneze lahko hitro preveč, je namreč kalorijska bomba in se pogosto pri njej ne znamo kontrolirat. Izboljša okus in teksturo hrane kar nas napelje do tega, da pojemo še več kot bi običajno.
domača majoneza

Navodila

1

Danes boste veliko uporabljali metlico in na koncu vam garantiram, da vas bo bolela roka. Ampak splačalo se bo. Če imate na voljo res hiter in kvaliteten mikser lahko uporabite tudi tega.

Na kratko razmešajte rumenjake in dodajte gorčico. Dobro razmešajte približno 2 minuti, da se prične gostit. Po kapljicah med mešanjem dodajajte oljčno olje. Mešajte še 2 do 3 minute, da dobite gosto mešanico. Dodajte 2 žlici kisa, ki bo majonezo spet nekoliko razredčil. Mešajte in mešajte.

domača majoneza

2

Med tem stopite maslo in mast ampak zagrejte samo toliko, da se raztopi in ne bo vroče. Počasi vmešajte še preostalo maščobo. Mešanico postavite v hladilnik za 15 minut, da se strdi ter jo nato še enkrat dobro premešajte, dodajte sol in sok limone po okusu.

Majonezo lahko hranite v čistem kozarcu približno 1 teden v hladilniku. Zaradi uporabljenih vrst maščob se bo v hladilniku spremenila v nekakšno maslo, zato jo pred uporabo vzemite za 10 minut iz hladilnika in dobro premešajte.

domača majoneza

Sestavine

 2 rumenjaka
 1 gorčice
 450 ml maščob (jaz sem dal 1/3 oljčnega olja, masla in svinjske masti)
 2 belega kisa (balzamični, rižev..)
 1 soka limete ali limone
 1 soli

Ingredients

 2 rumenjaka
 1 gorčice
 450 ml maščob (jaz sem dal 1/3 oljčnega olja, masla in svinjske masti)
 2 belega kisa (balzamični, rižev..)
 1 soka limete ali limone
 1 soli

Directions

1

Danes boste veliko uporabljali metlico in na koncu vam garantiram, da vas bo bolela roka. Ampak splačalo se bo. Če imate na voljo res hiter in kvaliteten mikser lahko uporabite tudi tega.

Na kratko razmešajte rumenjake in dodajte gorčico. Dobro razmešajte približno 2 minuti, da se prične gostit. Po kapljicah med mešanjem dodajajte oljčno olje. Mešajte še 2 do 3 minute, da dobite gosto mešanico. Dodajte 2 žlici kisa, ki bo majonezo spet nekoliko razredčil. Mešajte in mešajte.

domača majoneza

2

Med tem stopite maslo in mast ampak zagrejte samo toliko, da se raztopi in ne bo vroče. Počasi vmešajte še preostalo maščobo. Mešanico postavite v hladilnik za 15 minut, da se strdi ter jo nato še enkrat dobro premešajte, dodajte sol in sok limone po okusu.

Majonezo lahko hranite v čistem kozarcu približno 1 teden v hladilniku. Zaradi uporabljenih vrst maščob se bo v hladilniku spremenila v nekakšno maslo, zato jo pred uporabo vzemite za 10 minut iz hladilnika in dobro premešajte.

domača majoneza

“Zdrava” majoneza
27. avgust, 2019
Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.