Vpliv meditacije na življenje

Veliko nas živi pod raznimi pritiski, dan si napolnimo z obveznostmi, ki nas včasih presegajo. Zasedeni smo, ne spimo dovolj, telo prekomerno izpostavljamo stresu. Četudi ste nekje na počitnicah in ste tja prišli z letalom, je to stresno za telo.
Četudi se ne smatrate za nekoga, ki je pod stresom, naj vam povem, da je za telo stres tudi to, če jeste hrano pogreto v mirkovalovni pečici, ali predelano hrano, polno aditivov. In kadar je naše telo pod stresom, nimamo takšnih kognitivnih in odločitvenih sposobnosti, kot bi jih lahko imeli, saj se naše telo preveč ukvarja z reševanjem škode,povzročene s stresom.
Povedala vam bom primerjavo, ki jo rada povem na predavanjih o stresu, da boste bolje razumeli kaj se zgodi s telesom, kadar je pod stresom (sem sodi tudi fiziološki, ne samo psihološki stres – stres, ki ga doživljate lahko tudi fizično izmerite. Kako – preberite ta članek).
Da bi razumeli, zakaj se telo pod stresom obnaša kot se, se moramo vrniti nekaj tisoč let nazaj, v paleolitske čase, med naše pra-pra-pra-pra dedke in babice, ki jim pravimo lovci in nabiralci. Recimo, da nabirate v gozdu borovnice in se v vas zapodi medved, ki ste mu prišli na pot. Vaše telo bo v trenutku odreagiralo z serijo kemičnih reakcij – v trenutku boste preplavljeni z adrenalinom, noradrenalinom in kortizolom. Kri preplavi mišice, pljuča in možgane. Obenem se zelo zmanjša dotok krvi v prebavila, spolne organe in organe za razstrupljanje. Zakaj? Saj je vašemu telesu popolnoma vseeno ali boste razgradili in absorbirali hranila iz borovnic, če pa morda sploh ne preživite medvedjega napada. Kadar je res hudo, se sprostita tudi mehur in zaklopka debelega črevesja, da ste lažji in hitrejši (zdaj veste, zakaj vas tišči lulat in kakat ko ste nervozni).
Velike količine kortizola imajo še druge negativne učinke na telo, vendar se danes ne bom spuščala v to.
Torej – vse te reakcije so izjemno dobre, kadar ste v nevarnosti. Vendar ali ste v nevarnosti tudi kadar se vozite z letalom, se približujete roku za oddajo poročila, pišete pomembno ponudbo ali se pripravljate na zmenek? V teh primerih nam stres onemogoča, da bi delovali v svoji polni moči.
Kaj smo se naučili? Da je stres kratkoročno izjemno dobro orodje, vendar je na dolgi rok uničujoč. Se še sprašujete zakaj je vedno več neplodnosti in težav s črevesjem (od koder izvirajo skoraj vse moderne bolezni)?
Zakaj vam sedaj to govorim? Ker želim, da razumete, kako pomembne so proti-stresne tehnike, med njimi je tudi meditacija.
Naj navedem še en primer – kaj bi se zgodilo, če bi bili nekje v restavraciji vi in še približno 20 ljudi. Od teh bi jih 10 redno meditiralo, ostali pa ne. V restavracijo zarobanti medved, velik, divji medved. Vseh 20 ljudi v restavraciji bi zapadlo v stanje bega ali boja, kar je popolnoma primerna reakcija za takšen dogodek. Razlika med tistimi, ki meditirajo in ostalimi bi se pokazala šele po dogodku – tisti, ki redno meditirajo, bi v baru razlagali štorijo z medvedom, ostali bi pa plačevali terapevtu 100€ na teden da jih reši nočnih mor.

Kaj torej naredi meditacija?

Meditacija nas nauči zavedanja, čuječnosti. Naučimo se spremljati svoje misli brez da se v njih ujamemo. Predstavljajte si meditacijo, kot da sedite na rečnem nabrežju in mimo vas teče divja reka (reka so vaše misli). Med meditacijo samo sedimo in opazujemo rečni tok in vse kar prinese na svoji poti. Ne ujamemo se v valove in če nas že kakšna misel potegne s sabo, se hitro ujamemo in izplavamo nazaj na nabrežje, brez da nas tok meče ob skale in čeri.
Zaradi tega je tako pomembna.
Morda ste eden izmed tistih, ki sami o sebi mislite, da imate svoje misli pod kontrolo, vendar ko se sredi noči zbudite, nikakor ne zmorete zaspati nazaj. Ali pa imate zvečer težave zaspati, saj imate polno glavo skrbi.
Z meditacijo se naučimo zavestno slediti določenemu toku misli, ga razvijati in se tudi ustaviti, kadar začno možgani sami producirati neželene misli. To zahteva prakso, kot vse ostalo. Čez noč ne postanemo vrhunski prodajalec, niti svetovni prvak v teku na sto metrov. Vse vrline je potrebno skrbno uriti in jim posvečati čas.
V programu Recepti za zdravje sva pripravila kar nekaj meditacij, ki jih lahko uporabite da se sprostite in povečate zavedanje samega sebe. Morda boste bolje spali, ali pa boste čez dan bolj zbrani in se lažje posvečali delovnim nalogam.
Ne verjamete? Poizkusite in se prepričajte!

0 Odzivi na "Vpliv meditacije na življenje"

    Pustite sporočilo

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.