Zakaj ITM ni najboljše merilo debelosti ali zdravja?

Indeks telesne mase (ITM) je enostavno orodje za merjenje debelosti, vendar pa ima svoje pomanjkljivosti. Medtem ko je ITM odlično merilo za merjenje debelosti večje populacije ljudi, pa na nivoju posameznika pogosto zataji.
ITM se uporablja za oceno količine telesne maščobe posameznika, glede na njegovo višino in težo. Ljudi torej kategorizira na podlagi tega, kar je primerno za njihovo velikost. ITM pod 18,5 pomeni, da ste podhranjeni in bi se lahko zredili, če ste med 18,5 in 24,9 štejete med »normalne« in tisti, ki ste nad tem imate prekomerno težo. ITM višji od 30 pomeni, da ste kratko malo, debeli.
Če bi le bilo tako lahko. Statistično gledano je ITM idealno merilo. Višino in težo je možno enostavno in hitro izmeriti, izračun pa je nezahteven. ITM je teža v kilogramih, ulomljeno s kvadratom višine v metrih. Ker je tako enostaven je tudi poceni, kar ga naredi vsesplošno uporabnega v statistične namene. In pri velikih številkah se napake posameznikov izgubijo v množici.
Sandi BitencPrav zaradi tega pa pri posameznikih ni zmeraj natančen. Da boste lažje razumeli vam bom dal primer, najbolje kar na sebi. Visok sem 181 cm in tehtam 85 kg pri približno 5 odstotkih maščobe. Ker nekaterim odstotek maščobe ne pove kaj veliko, sem pripel tudi fotografijo. Verjetno se strinjate z menoj, da ne sodim ravno med debele ljudi. Moj ITM je 26, kar me uvršča v skupino s prekomerno telesno težo. Po ITM bi torej moral »malo shujšati«. Vidite torej kako lahko ITM laže.
Ravno obratno bi se lahko zgodilo nekomu, ki nikdar ni bil fizično aktiven. Poznam ljudi, ki imajo pri 185 cm, 80 kg in s tem ITM 23,4. Po lestvici torej sodijo med popolnoma normalno hranjene, medtem ko nosijo s seboj 24 odstotkov maščobe, kar jih uvršča med tiste s prekomerno telesno težo (ali bolje rečeno maščobo).
ITM torej zataji, kadar posameznik ne ustreza povprečnemu Janezu z vidika puste mase, ki jo sestavljajo kosti, organi in mišična masa. Nekdo z večjo količino mišične mase, bo kljub nizkemu odstotku maščobe, »predebel« po ITM, spet drugi z malo mišične mase pa »presuh« po ITM.
Naše zdravje ni odvisno od naše teže, temveč od odvečne telesne maščobe in ITM je le ocena maščobe glede na višino in težo.
ITM prav tako ne zmore ločiti med različnimi tipi maščobe. Telo lahko maščobo nabira na različnih delih telesa in tista najbolj škodljiva se imenuje visceralna maščoba. Nabira se znotraj trebušne votline in se nalaga na notranje organe, hkrati pa je tudi endokrini organ, kar pomeni, da izloča snovi, ki vplivajo na metabolizem telesa. Tudi razmeroma suhi ljudje lahko imajo veliko visceralne maščobe, ki kvari njihovo zdravje. Četudi je ITM takšnega posameznika popolnoma normalen, lahko ima večje tveganje za kronična obolenja od povprečja.
Ena novejših študij je spremljala ITM 1.400 moških in žensk ter ugotovila, da je bila kar polovica žensk z normalnim ITM, dejansko predebelih, ko so izmerili njihov odstotek maščobe. Nasprotno pri moških, je bila četrtina udeležencev napačno klasificiranih kot predebelih po ITM.
Kadar vam zdravnik torej reče, da morate shujšati, ne da bi vas sploh dobro pogledal, je najverjetneje le izračunal vaš ITM. Morda ima prav, morda pa ne. Vklopite dobro mero zdrave pameti ali pa uporabite kakšno drugo metodo meritev telesne kompozicije, ki natančneje oceni vaš odstotek maščobe. Nekaj takšnih meritev je na primer:

  • CT in MRI (ki pa sta nepraktična),
  • DEXA (ki je drag in težko dostopen),
  • kaliper (enostaven in cenovno ugoden, eden boljših je BioSignature),
  • BIO impedanca (tehtnice, ki pokažejo % maščobe – žal precej nenatančne).

Še eno dobro in enostavno merilo vpliva telesne kompozicije na zdravje je razmerje med obsegom pasu in bokov, ki si ga lahko izračunate z našim spletnim kalkulatorjem. S istim kalkulatorjem si lahko izračunate tudi svoj ITM, če to želite.
Save
Save
Save
Save

0 Odzivi na "Zakaj ITM ni najboljše merilo debelosti ali zdravja?"

    Pustite sporočilo

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Recepti za zdravje @2019 | Vse pravice pridržane.